Pasi in realizarea unei constructii

1. Proiect tehnic
Proiectul tehnic este piesa principala pe baza careie se obtine autorizatia de construire si pe baza caruia se estimeaza costurile investitiei si se realizeaza executarea propiu-zisa a constructiei. Pentru realizarea proiectului tehnic investitorul trebuie sa apeleze la un proiectant-arhitect si ingineri. Principalele specializari care sunt parte componenta a acestuia sunt: arhitectura, rezistenta, instalatii termice, sanitare si electrice. Proiectul dupa intocmire trebuie stampilat de catre o serie de verificatori atestati, stabiliti prin lege: verificatorul de arhitectura, verificatorul de rezistenta, verificatorul de instalatii si verificatorul de pompieri. Acestia nu pot fi intocmitori ai proiectului ( verificatorii sunt profesionisti aparte, cu experienta in domeniu si al carui numar este extrem de limitat). Proiectantii sunt cei care obtin aceste stampile de la verificatori. Proiectul trebuie sa contina un numar de avize mentionate prin certificatul de urbanism (apa, canal, gaze, etc…). Legea cere ca aceste avize sa fie obtinute de catre beneficiar insa proiectantul poate sa le obtina in numele acestuia. Realizarea unui proiect bun din punct de vedere functional, economic si al sigurantei reprezinta cerinta esentiala pentru obtinerea unei constructii eficiente si rationale.
2. Autorizatie de construire
Autorizatia de construire este actul absolut necesar pentru inceperea oricarei lucrari de constructii. Autorizatia de construire se obtine de la primaria de sector sau de la primariile locale, directia de urbanism. Fiecare primarie stabileste continutul dosarului depus pentru autorizatia de construire. Piesa cea mai importanta la dosar este proiectul tehnic, intocmit de catre proiectant. Acest proiect trebuie sa aibe un numar de avize, mentionate pe certificatul de urbanism, pe baza caruia s-a intocmit proiectul. Este recomandabil sa nu demarati lucrarile daca nu detineti autorizatia de construire. Legea prevede amenzi foarte mari si demolarea constructiilor fara autorizatie (din experienta insa va spun ca solutia ultima este foarte rar aplicata – eu nu cunosc nici un caz). Proiectele depuse la primarie spre autorizare se pastreaza in arhiva si pot fi foarte usor verificate. Daca pe parcursul executiei doriti sa schimbati proiectul acest lucru nu se poate realiza decat pe baza unei noi autorizatii. De aceea este recomandabil ca spre autorizare sa se predea numarul minim de planse cerute prin certificat, astfel incat modificarile ulterioare sa nu implice reinceperea procesului de autorizare.
3. Fundatia
Fundatia este prima etapa in executia propriu-zisa a unei cladiri. Forta de munca folosita: fierari, dulgheri, necalificati. Materiale consumate: beton, otel beton, cofraje, lemn, materiale pentru instalatiile cota 0;pietris, folie polietilena. Durata: aproximativ 3-4 saptamani. Procese: decopertarea terenului, trasare si balizare, sapatura bloc fundatie, montare stalpi fundatie,montare cofraje goluri instalatii, turnare beton bloc fundatie, armare grinzi fundatie/soclu, realizare cofraje grinzi fundatie, turnare beton in grinzile de fundatie, decofrare grinzi fundatie, realizare umplutura pamant, realizare instalatii cota 0, realizare strat pietris, montare folie polietilena, montare armatura cota 0, turnare beton in placa cota 0. Observatii: la exterior fundatiile sunt mai adancimi din conditii de inghet al pamantului; fundatia trebuie sa patrunda minim 20 cm in stratul bun de fundare (se recomanda realizarea unui studio geotehnic, de care proiectantul sa tina cont); dupa sapatura trebuie chemat inginerul proiectant pemtru a constata calitatea terenului de fundare; foarte mare atentie la golurile pentru instalatii cota 0 – multi uita de ele, sau se executa prost si se infunda cu beton; pamantul trebuie bine compactat; armaturile trebuie sa fie bine acoperite cu beton (min.3cm); trasarea se recomanda sa se faca cu un topometrist; betonul trebuie obligatoriu vibrat pentru a-si atinge proprietatile pe care proiectantul le-a luat in considerare; a nu se uita pozitionarea corecta a armaturilor pentru scara.
4. Parter
Parter este primul nivel al suprastructurii. Forta de munca folosita: fierari, zidari, dulgheri, necalificati, instalatori, eletricieni. Materiale consumate: beton, otel beton, cofraje, lemn, materiale pentru instalatiile ,caramida; Durata: aproximativ 3-4 saptamani. Procese: montare armaturi stalpi parter, montare hidroizolatie sub zidarie parter; zidarie parter (la 3 assize – randuri se dispune armatura in zidarie-se leaga astfel zidaria de stalpisorii din beton armat adiacenti), montare buiandrugi, cofrare placa si grinzi peste parter, montare armatura placa si grinzi peste parter, cofrare goluri pentru instalatii, montare trasee electrice in placa, cofrare scara parter, armare scara parter, turnare beton placa peste parter; Observatii: betonul este de clasa minima Bc15; betonul trebuie obligatoriu vibrat; zidaria daca este de rezistenta trebuie sa aibe clasa minima C75, insotita fiind de un certificat de calitate (aviz de calitate); placa se poate arma cu plase sudate (nu si in cazul structurilor in cadre) sau cu bare individuale; prima varianta este mai eficienta din punct de vedere al montajului, dar e mai deficienta din punctual de vedere al comportarii sub incarcari; stalpii, buiandrugii, grinzile, centurile, placa, scara se pot turna toate odata; varianta cea mai ieftina.
5. Etaj
Etajul este al doilea nivel al suprastructurii. Forta de munca folosita: fierari, zidari, dulgheri, necalificati, instalatori, eletricieni Materiale consumate: beton, otel beton, cofraje, lemn, materiale pentru instalatiile ,caramida; Durata: aproximativ 3-4 saptamani. Procese: montare armaturi stalpi etaj, zidarie etaj (la 3 assize-randuri se dispune armatura in zidarie-se leaga astfel zidaria de stalpisorii din beton armat adiacenti), montare buiandrugi, cofrare placa si grinzi peste etaj, montare armatura placa si grinzi peste etaj, montare mustati pentru prindere cosoroabe, cofrare goluri pentru instalatii, montare trasee electrice in placa, turnare beton placa peste etaj; Observatii: betonul este de clasa minima Bc15; betonul trebuie obligatoriu vibrat; zidaria daca este de rezistenta trebuie sa aibe clasa minima C75, insotita fiind de un certificat de calitate (aviz de calitate); placa se poate arma cu plase sudate (nu si in cazul structurilor in cadre) sau cu bare individuale; prima varianta este mai eficienta din punct de vedere al montajului, dar e mai deficienta din punctual de vedere al comportarii sub incarcari; stalpii, buiandrugii, grinzile, centurile, placa, scara se pot turna toate odata; varianta cea mai ieftina de cofrare este cea cu cofraje dulgheresti – scanduri din lemn, popi, dulapi; a nu se uita montarea mustatilor pentru cosoroabe;
6. Acoperis
Acoperisul este structura de invelire a casei. Forta de munca folosita: fierari, zidari, dulgheri, necalificati, instalatori, eletricieni; Materiale consumate: beton, otel beton, cofraje, lemn, materiale pentru instalatiile ,caramida; Durata: aproximativ 3-4 saptamani. Procese: montare stalpi sarpanta, realizare zidarie cu prevederea de armatura la 3 assize, armare centuri mansarda, turnare beton stalpi si grinzi mansarda, montare cosoroabe, montare popi, montare pane, realizare contravantuiri, montare capriori, montare astereala, montare folie anticondens, montare sipci directia 1, montare sipci directia 2, montare invelitoare; Observatii: invelitoarea se realizeaza din tabla, tigla din beton sau argila arsa, membrane bituminoase; tipul acesteia trebuie stiut din faza de proiectare, deoarece ele au greutati diferite in mod semnificativ; foarte mare atentie la amplasarea veluxurilor si la asezarea capriorilor astfel incat acestea sa incapa; lemnul trebuie sa fie bine uscat si recomandabil de minim clasa a II-a de calitate; lemnul trebuie tratat si ignifugat minim 2 straturi pentru a avea durabilitate necesara;
7. Instalatii
Forta de munca folosita: instalatori, necalificati, electricieni. Materiale consumate: diverse materiale de specialitate(teava, cabluri, racorduri, etc.); Durata: aproximativ 3 zile; Procese: montare cabluri pentru traseele electrice pe pereti; realizare trasee instalatii sanitare, termice Observatii: se realizeaza intai instlatiile electrice, apoi se realizeaza tencuiala de pe pereti si apoi se trece la realizarea instalatiilor sanitare si turnarea sapelor.
8. Tencuieli
Tencuieli interioare si exterioare Forta de munca folosita: zidari, necalificati; Materiale consumate: mortar de zidarie, termoizolatie (polistiren), plasa din fibra de sticla pentru tencuiala, masa de spaclu, tencuiala decorativa; Durata: aproximativ 10 zile; Procese: montare schele interioare, realizare tencuiala interioara, montare schele exterioare, montare polistiren, montare plasa fibra de sticla, tencuiala bruta exterioara, tencuiala nobila exterioara; Observatii: tencuiala se va realiza cu mortar de tencuiala; tencuiala exterioara nobila se va da in perioade in care temperatura nu este ridicata o perioada lunga de timp; calitatea sistemului exterior de termoizolare este foarte importanta; astfel trebuie acordata o mare atentie procesului de executie a acestuia, astfel incat sa isi poata indeplini corect si complet rolul; grosimea stratului de polistiren trebuie sa fie de minim 5 cm in dreptul zidariei si minim 8 cm in dreptul stalpisorilor din beton armat si al grinzilor.
9. Tamplaria Exterioara
Forta de munca folosita: tamplari, necalificati Materiale consumate: materiale tamplarie Durata: aproximativ 2 zile; Procese: montare tamplarie exterioara Observatii: tamplaria exterioara se poate realiza din lemn, sau sistem termopan din P.V.C., aluminiu sau chiar lemn;
10. Finisaje Brute
Forta de munca folosita: zidari, necalificati, dulgheri Materiale consumate: diverse (sape, glet) Durata: aproximativ 10 zile; Procese: turnare sape, realizare glet, realizare terase exterioare, montare balustrade si copertine, realizare elemente decorative din rigips; Observatii: sapele se toarna dupa ce s-au realizat instalatiile sanitare si termice; la parter sub sapa se poate prevedea un strat de polistiren de minin 3 cm; grosimea sapei este de aproximativ 5-6cm; grosimea ei difera in functie de tipul pardoselii; in locurile in care exista sifoane de pardoseala ea va fi mai inalta pentru a se putea creea panta catre sifon(acest lucru insa poate fi si evitat, dar costurile sunt mai mari); gletul reprezinta stratul suport pentru vinarom;
11. Tamplaria Interioara
Forta de munca folosita: tamplari, necalificati, vopsitori Materiale consumate: tamplarie Durata: aproximativ 2 zile; Procese: montare tocuri usi si alte tipuri de tamplarii interioare Observatii: tocurile usilor se realizeaza dupa finalizarea finisajelor brute; usile propriu-zise se monteaza la final pentru a fi protejate; de asemenea tocurile usilor pot fi invelite cu banda pentru a evita degradarea lor;
12. Finisaje Nete
Forta de munca folosita: parchetari, faiantari, zugravi, dulgheri Materiale consumate: diverse materiale pentru finisaje (var, faianta, parchet, mocheta, linoleum, gresie, vopsea, aparate electrice, obiecte sanitare, etc.); Durata: aproximativ 15 zile; Procese: var, montare faianta, montare gresie, montare parchet, montare mocheta, montare obiecte sanitare, montare obiecte electrice (prize, intrerupatoare, lampi, etc.); Observatii: parchetul si mocheta se monteaza ultimele pentru a nu se degrada; tehnologia de executie a finisajelor precum si calitatea fortei de munca sunt esentiale pentru obtinerea unor efecte estetice deosebite.